Verhoilukankaat

Erilaisia verhoilukankaita
Villaplyyshiä, mikrokuitua, puuvillaa...

Karkeasti ottaen verhoilukankaat voidaan lajitella seuraavasti:
- keinokuitukankaat
- luonnonkuiduista valmistetut kankaat
- mikrokuitukankaat

Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana erilaiset öljyjohdannaiset ovat vallanneet tilan luonnonkuiduilta. Keinokuiduista verhoilukankaiden perusmateriaalina yleisin on nykyään polyesteri. Polyesterilangoista kudotaan kankaita, jotka mukavuudeltaan ja ulkonäöltään muistuttavat luonnonmateriaaleja ja kestävyydeltään jopa peittoavat ne. Varsinkin kosteissa olosuhteissa – veneet, muut kulkuneuvot, kesämökit – keinokuitukankaiden uskotaan menestyvän luonnonkuituja paremmin, muunmuassa hankalammin homehtuvana materiaalina. Tästä kategoriasta löytyy niin yksivärisiä, raidallisia, ruudullisia kuin kukkakuvioisiakin kuoseja. Hintataso näillä nykyajan peruskankailla on kohtuullinen; tyypillinen metrihinta vaihtelee 50 euron molemmin puolin.

Tärkeimmät luonnonkuidut ovat villa, puuvilla ja pellava. Villakankaat ovat perinteinen vaihtoehto, kun halutaan näyttävyyttä ja kestävyyttä vaikkapa plyyshikankaalle tai laadukkaalle, kovassa käytössä olevalle toimistohuonekalulle. Villankakaiden metrihinnat lähentelevät 100 euroa ja menevät joissain tapauksissa ylikin. Puuvillasta kudotaan nykytekniikalla hyvinkin kestäviä verhoilukankaita, joita käytetään tyypillisimmin moderneissa, vaahtomuovipehmusteisissa kotien huonekaluissa ja esimerkiksi irtopäällisissä.

Mikrokuitukankaiden käyttö yleistyi 1990-luvulla sekä vaatetus- että huonekaluteollisuudessa.
Polyesteripohjaiset mikrokuitukankaat poikkeavat tavanomaisesta kudostusta kankaasta siten, että niissä ei ole normaalia verkkomaista, loimen ja kuteen muodostamaa rakennetta. Mikrokuitukangas on useimmiten kevyen pohjakankaan päälle laminoitu kankaan kaltainen massa. Genren tunnetuin tuotemerkki on Alcantara. Mikrokuitukankaiden merkittävimpänä etuna perinteisiin kankaisiin verrattuna mainitaan usein niiden helppohoitoisuus. Metrihinnat vaihtelevat 40 ja 170 euron välillä.

Keinonahat ja nahkajäljitelmät
Verhoilunahat
Koristeet
Apukankaat
Pehmusteet